Ny formand for fuglene og foreningens medlemmer

”Jeg vil godt have, at folk føler sig godt tilpas hos DOF Sydvestjylland”.

Nyslået formand for DOF Sydvestjylland, Karin Gustausen, er selv opmærksom på det lidt selvmodsigende kandidatur, der nu har gjort Karin til foreningens formand. Karin Gustausen er nemlig på mange måder en enspænder, når det gælder natur- og fugleinteressen, og som sådan burde rollen som foreningsformand ikke falde naturligt for.
- Jeg er faktisk lidt af en enspænder-type, når det gælder min ornitologi. Jeg kan bedst lide at ”drage i felten” alene. Men det betyder meget for mig, at vi som forening også fungerer godt socialt. At alle kan snakke med alle, og vi ikke har kliker som sådan.

KAG 1

- Jeg har altid være glad for naturen, men at jeg i dag er aktiv ornitolog kan jeg faktisk takke en veninde for. Jeg kan endda pin-pointe starten på min ”karriere” som ornitolog. Det begyndte med en cykeltur på vej fra arbejde gennem Vognsbølparken. Her så jeg en mandarinand – en flot han. Det fortalte jeg til en veninde, der så gjorde mig opmærksom på foreningen, fortæller Karin, der på biblioteket fandt frem til DOFs medlemsblad Fugle & Natur.
- Så kom jeg med på fugleture med lokalforeningen, og jeg er typen, der går helhjertet ind i en sag, så jeg kastede mig over fuglebøger, og på et tidspunkt ejede jeg ikke andet ”musik” end fuglestemmer på cd’er.

Karin Gustausen mødte sin mand, Sven Bødker, i 2000 på en af foreningens fugleture. De blev gode venner og nogle år senere blev de til et par. Karin lod sig pensionere fra jobbet som social- og sundhedsassistent i 2012, og siden har hun sammen med Sven dyrket fugleinteressen på ”fuld tid”.
- Jeg havde allerede i starten kastet mig over ”digi-scoping” – den fotodisciplin, hvor man sætter et lille kamera på sit teleskop, og det kom der faktisk rigtig gode billeder ud af. Men for får år siden skiftede jeg til spejlrefleks, og så er det gået stærkt siden.
- I dag arbejder jeg med professionelt udstyr, og jeg har stort set lært mig det hele selv via bøger og kurser i fotografering. På en typisk dag som forleden tager jeg pænt over 2000 fotos. Dem grovsortere jeg foran tv’et til knap 100 billeder. Så gentager jeg sorteringen og når ned på et halvt hundrede fotos, men i den endelige redigering er jeg nede på en halv snes billeder, som jeg efterbehandler og gemmer. Sådan er det også, når vi er på udlandsrejser. Her sorterer jeg også kraftigt, så jeg ikke kommer hjem med flere tusinde fotos, fortæller Karin.

KAG SVB 3

Som formand for DOF Sydvestjylland vil Karin gerne tilbyde både medlemmer og ikke-medlemmer oplevelser, der rækker ud over den snævre fugleinteresse. Derfor leder hun også efter foredragsholdere, der som bl.a. evolutionsforsker, fugleekspert mm. Jon Fjeldså, der forleden holdt foredrag på biblioteket, kan brede ornitologien ud og sætte den ind i en større ramme.
- Jeg tror, at netop personer som Jon Fjeldså, men også vores lokale fuglefolk som Kim Fischer og John Frikke, kan tilbyde mere og andet end fokus på den fuglefaglige side af ornitologien – og dermed være med til at lokke flere ud i naturen og ind i foreningen.

Interviewer: Peter Tougaard 25-03-2020

 KAG SVB 2