Nu er foråret her endelig, og det er på tide at komme ud at høre fuglene synge.
Hvis du ikke kender fuglenes stemmer, skal du i gang med at lære dem i det tidlige forår, du får det langt sværere, hvis du venter til senere.

Hvis du kender bare de mest almindelige fugles stemmer, vil det give dig meget mere udbytte af dine fugleture forår og forsommer. Du vil blive forbavset over, hvor mange forskellige arter du hører i en skov eller et parcelhuskvarter, men som du ikke ser.
Du skal begynde i det tidlige forår, hvor et begrænset antal syngende arter er til stede. Hvis du venter til ind i maj, hvor alle Afrika-trækkerne er tilbage kan det nemt føles håbløst at skille de enkelte arter ud af det overvældende kor.

Du kan passende begynde med at lukke dit vindue op eller gå ud i haven en forårsmorgen og lære fuglene i nabolaget. Herefter kan du fortsætte i en park, en skov eller et krat.

Som hjælpemiddel er det fint med en app med fuglestemmer på mobilen, f. eks. "Collins Bird Guide", der ganske vist er på engelsk, men du kan søge på de danske fuglenavne. (Samtidig har du den fremragende feltbestemmelseshåndbog "Fugle i felten" på din mobil. Den er nemlig forlægget for "Collins Bird Guide").

Du kan også høre stemmerne på din pc - f. eks.fuglestemmer.dk, der som regel er tilstrækkelig. For den mere nørdede bruger er hjemmesiden xeno-canto.org et must. Her finder man fuglestemmer fra hele verden og adskillige optagelser af hver enkelt art.

Det kan være vanskeligt at huske de enkelte stemmer. Derfor har fuglekiggere i tidens løb fundet på en hel række tips, der beskriver sangen, f. eks. Gulspurven, der tæller til syv, eller Bogfinken, der synger: "Det-det-det kan jeg da si’ li’så tit det ska’ vær". Den slags huskeregler kan være til stor hjælp.
Jens Hasager Kirk har samlet en række af de bedste huskeregler - se dem her.

/Søren Peder Nielsen 2018-04-05 


Blåhals. Foto: Karin Gustausen