DR har i en længere årrække svigtet, når det gælder formidlingen af den danske natur. Nu sker der endelig noget på området.

DR har haft en stolt tradition for udsendelser om den danske natur. I tv husker de ældste af os Ingvald Lieberkind og Claus Bering. Senere kunne vi se fine naturfilm om bl.a. Tipperne og Vadehavet af Jan Petersen og John Sandberg.
Radioen bragte i mange år fremragende udsendelser med Jens Meulengracht-Madsen, der efterfulgtes af Jens Olesen.
Både i radio og tv var der tale om formidling til et bredt publikum uden at gå på kompromis med det faglige. Man fik virkelig god besked om alt det spændende, der foregår i den danske natur, gennem disse radio- og tv-udsendelser.
Denne tradition ophørte uvist af hvilken grund, og i mange år måtte vi nøjes med - bevares imponerende flotte - udsendelser om naturen i Afrika og andre fjerntliggende dele af verden.

I år forsøger DR sig med en større satsning på naturudsendelser.


Fra tv-serien "Vilde Vidunderlige Danmark"

I tv er flagskibet de fem udsendelser i serien "Vilde Vidunderlige Danmark", der tydeligt efteraber de flotte serier fra især BBC, men med emne i den danske natur. Det er lykkedes at lave nogle meget flotte udsendelser, og hvis man evner at abstrahere fra den overdrevne vægt på det dramatiske, den til tider dominerende musik, skyerne, der pisker henover himlen, og den lidt overpædagogiske kommentar, kan man såmænd få sig en rimelig oplevelse.
Det er dog begrænset hvor meget klogere man bliver på den danske natur. 


Fra venstre radioværterne: Johan Olsen og Vicky Knudsen. Med klumpfisken naturformidler Jens Thorving Andersen

I radioen har man haft en heldigere hånd. Her sender man hver torsdag en udsendelse i serien "Vildt naturligt", hvor programværterne Vicky Knudsen og Johan Olsen taler med eksperter i forskellige emner fra den danske natur.
Her er man mere i tråd med DR's stolte traditioner. Ganske vist bliver der joket og grinet meget i programmerne, men det overskygger overhovedet ikke, at der er tale om naturformidling på højt plan, men tilrettelagt, så alle kan være med. Emnerne har indtil videre i høj grad været "småkravl" (bier, myrer, kokassernes dyreliv etc.), men også f. eks. dyr i fangenskab og rewilding.
Mange af udsendelserne virker umiddelbart nørdede, men man bliver meget hurtigt fanget ind, når man lytter til dem. Dejligt at DR for en gangs skyld tør bringe udsendelser, der er baseret på, at lytterne gerne vil have gedigen viden om et emne i stedet for overfladisk underholdning.
Til hver radioudsendelse er knyttet en podcast med titlen "På felttur", hvor man, som titlen siger, er ude i naturen og kigge på det, man har talt om i radioudsendelsen.

Hvis du hører til dem, der lytter til podcasts og lydbøger, har du et alternativ i Vicky Knudsen og Johan Olsens anbefalelsesværdige udsendelser. Du kan jo beskæftige dine hænder med andre ting, når du lytter - f. eks. køre bil, lave mad eller stryge skjorter.

21-06-2020 /Søren Peder Nielsen


Myreeksperten Hjalte Kjærby medvirker i en af radioudsendelserne.