November måneds fugl er Skovskaden

Skovskaden har vi fornøjelse af hele året. Den er et farverigt indslag i de mørke vintermåneder. Som navnet siger, er det en skovfugl, men den holder også til i parker og parcelhushaver, hvor der er større træer, især ege.
De danske ynglefugle er udprægede standfugle, men i visse år får vi invasion af fugle fra Norge, Sverige, Polen m. fl.


Foto: Ove Lyhne Rasmussen

En flyvende Skovskade kan på afstand minde om den sjældne Nøddekrige, men ellers kan den ikke forveksles med andre fugle.
Man er ikke i tvivl om dens tilstedeværelse, hvis den findes i nabolaget, den har et karakteristisk hvæs eller skrig, som den udstøder flittigt. Den kan også imitere andre fugle, f. eks. Musvågens skrig til forveksling.


Foto: Jannick Spangsberg Pedersen

Skovskaden er uløseligt knyttet til egetræer, da agern er den suverænt vigtigste fødekilde for den. Den indsamler de modne agern om efteråret og gemmer dem i depoter. Den kan have op til fem agern i strubeposen og et ekstra i næbbet, men den gemmer dem enkeltvis. Hver enkelt fugl skal derfor holde styr på flere tusind depoter. Den finder ikke dem alle igen og sørger derved for at nye ege skyder op i landskabet.
Depoterne er dens vigtigste føde det meste af året, ikke kun om vinteren. Selv de udfløjne unger fodres med agern fra depoterne langt ind i den følgende sommer.

Skovskaden er monogam, og parret holder sammen hele livet.


Foto: Henrik Callesen

Skovskadens videnskabelige navn er Garrulus glandarius, hvor Garrulus betyder snakkesalig eller sladrende, og glandarius betyder agernsamler.

 Læs mere om Skovskaden her.

Se Skovskadens udbredelse i Danmark her.

Du kan høre Skovskadens stemme her.

/Søren Peder Nielsen


Foto: Jannick Spangsberg Pedersen