December måneds fugl er Træløberen.

At gå tur i vinterskoven er som regel en meget tyst affære. Man mærker ikke meget liv, da fuglene stort set er tavse, og der er langt mellem dem. Indimellem støder man dog ind i et mejsetog, en flok bestående af flere mejsearter som regel suppleret af Fuglekonger. I en sådan flok ser man jævnligt Træløberen, men man skal se godt efter, for den lille, brune fugl er godt kamufleret, når den bevæger sig op ad træstammerne på jagt efter insekter, larver og edderkopper.
Træløberen skal findes i gammel skov, helst i løvskov, men ikke udelukkende. Bøgetræernes glatte bark er den ikke så glad for, da den ikke byder på nær så mange insekter og edderkopper som egenes furede stammer.
Her i Sydvestjylland er Nørholm Skov en klassisk lokalitet, men den findes mange andre steder.
Om sommeren er det vanskeligt at få øje på skovfuglene pga. træernes blade, men her er det lidt nemmere med Træløberen, da den som nævnt bevæger sig mest på stammerne.


Foto: Karin Gustausen

Vi har to arter Træløbere i Danmark, Træløber og Parktræløber. I løbet af de sidste 70-80 år er Parktræløberen indvandret (den hed tidligere Korttået Træløber). Som navnet antyder, er der en tendens til, at den foretrækker parker med gamle træer frem for tæt skov.
De to arter er vanskelige at skelne fra hinanden i felten. En tommelfingerregel er, at Træløberens underside er ren hvid, mens Parktræløberens er mere "smudsig". Den holder dog ikke helt vand, da man også kan se alm. Træløbere med mørkere underside. Henrik Knudsen (tidligere Blåvand Fuglestation) har begået en instruktiv artikel om, hvordan man skelner de to arter. Se den her.
Den sikreste metode til skelnen er sangen, der er meget forskellig de to arter imellem. Den almindelige Træløbers sang er dog ret svag og drukner let mellem de andre fuglestemmer.

Træløberens videnskabelige navn er Certhia familiaris. Certhia er det navn, den græske naturfilosof, Aristoteles, for mere end 2000 år siden gav en lille, brun skovfugl, mens familiaris betyder velkendt (familiær) dvs. almindelig.

Læs mere om Træløberen her. 

Se Træløberens aktuelle yngleudbredelse her. 

Søren Peder Nielsen


Foto: Aage Matthiesen