En Hvid Pelikan (Pelecanus onocrotalus) på Filsø er nok det første vilde eksemplar af arten, der er fundet i Danmark.
Fuglen, der tidligere hed Almindelig Pelikan, er set enkelte gange tidligere, men det har højst sandsynligt alle været undslupne fangenskabsfugle.

Læs Karin Gustausens beretning og nyd hendes fotos nedenfor.

Lørdag den 22. juni 2019 blev en Hvid Pelikanen meldt ud af Mathias Thiim fra Filsø.


Kæmpen med Fiskehejre og Skestork

Min mand, Sven Bødker, og jeg ilede derud om aftenen. Der stod allerede en pæn flok ornitologer. Kl 21.10 ankom de første fra Sjælland. De var kørt hjemmefra få minutter efter, den var meldt ud.

Desværre var Pelikanen gået til ro. Den stod ved Søbredden af Mellemsø og i tusmørket blev det kun til dårlige fotos. Derfor var jeg nødt til at tage til Filsø næste morgen. Jeg kunne alligevel ikke sove, så jeg tog hjemmefra kl 4.00 og ankom til østlige P-plads kl 4.30. Der holdt allerede 6-8 biler, som var på vej derfra til Kirkeodde tårnet fordi fuglen havde flyttet sig dertil. Mig bagefter.
Fra tårnet fik jeg taget lidt fotos sammen med en en fyr, som havde overnattet i bilen i nærheden af Filsøområdet.


Gab!

Pelikanen fløj mod syd og jeg ærgrede mig over, jeg ikke havde fulgt min første indskydelse, at vente på den i Langoddetårnet, for der fløj den lige forbi.
Hver gang den var oppe at flyve var alle de øvrige fugle også i luften, og mange forsøgte at jage den væk. Jeg troede, Pelikaner kun spiste fisk, men efterfølgende har jeg googlet mig til, at den også kan spise fugle. Det ved de ynglende måger ved Filsø tilsyneladende.



Alle tilbage til Dæmningsvejen, hvor den kunne ses fra. Jeg tog til Langoddetårnet, hvor jeg nød fuglen helt alene i ca 1/2 time. Pelikanen gabte, spiste og gik en lille tur på en smal tange i søen.

Kl. ca 8.30 fløj den over Mellemsø og forsvandt bag ved Storeholm og blev mig bekendt ikke set senere ved Filsø.

Man mener den er kommet direkte fra Tyskland, ca 150 km fra Filsø, d 22.06. Dagen efter d. 23.06 fløj den til Vejlerne, hvor den blev opdaget ca. kl. 20 samme dag.
En ungfugl i sit andet år, sandsynligvis fra Balkanområdet, som er blevet forvildet til Danmark.

Tekst og foto: Karin Gustausen
25-06-2019


I selskab med Skestork, Fiskehejre og Pibeænder


Så letter vi.